Es runāju par paveicamā darba daudzumu tu par sūkņa tipu.
Ūdens pacelšanai nepieciešamais darbs ir vienāds. Bet atkarībā no sūkņa mehānisma precizitātes ir atkarība tā ražība dažādos apstākļos.
Un tā kā centrbēdzessūkņu precizitāte ir nesalīdzināmi sliktāka par virzuļsūkņiem tad tur arī parādās tā neuzsūkšanas spēja.
Virzulsūknim virzulis iet blīvi gar cilindra sienām savukārt centrbedzes sūknim lāpstiņas griežas labu gabalu nost no sieniņām. Kamēr pa to spraugu spiežas ūdens tikmer zudumi ir mazi a kad pa spraugām skrien gais zudumi ir dramatiski.
Naf tur tiesha sakara ar zudumiem, tie suuknji principiaali atskiras.
Virzuljsuuknim pamataa ir tilpuma mainja, bet centrbeedzniekam tikai inerce.
Pirmajam aizspiezhot ieeju/izeju buus paarslodze un nosvils motors, otrais aiz sajuusmas spiegs un gavilees, jo tam vienkaarshi buus tukshgaita.
baidos, ka uzsuukshanas augstums nemainaas no suuknja tipa 10m miinus visaada veida zudumi
Nez, vispaarjau virzuljsuuknim suukshanaa vajadzeetu buut nopietnaam priekshrociibaam, cita lieta ka riktiigi suuktspeejiigs suuknis vareetu paaraak daargi maksaat, liidzarko zuud jeega.
vai var paraadiit kaadu suukni (neskatoties uz cenu), kursh var uzsuukt vairaak par 10m?
Nav svariigi kaads tev suuknis. Ja izdodas dabuut urbuma trubaa absoluutu vakumu - uudeni caurulee iespiediis atmeosfeeras spiediens, bet tikai liidz ~10m augstumam - shaada augstuma uudens svars kljuus sameerojams ar atmosfeeras spiediena speeku. Taatad nekaads suuknis uudeni zem 10m dziljuma augshaa nedabuus.
Maris
www.johnson-pump.com/frameset....
Te ir 340 metri, bet domaaju ka tas nebuut nav maximums ... 
Kaada starpiiba - no _lejas_ vai _augshup_?
Piem shis pumpis:
www.johnson-pump.com/OTHER/ind...
> Kaada starpiiba - no _lejas_ vai _augshup_?
ghm. starpiiba zemes atmosfeeraa un shiis diskusijs ietvaros - milziiga 
Nu konkreeti neparaadiishu, neinteresee man vinji.
Bet no darbiibas principa izriet ka virzuljsuuknim "suuktpeeju" noteiks maksimaalais retinaajums kaadu var cilindraa uztaisiit, un shim nekaadus citus kaa vien ekonomiski tehnologjiskus ierobezhojumus es neredzu. Varjaubuut ka ir veel kautkas ko nenjemu veeraa.
ja nebuus slinkums, paluureeshu graamatelee
Nuwo, paluurot handbukaa, atrodam sekojosho. Suuknja suukshanas ierobezhojumu nosaka tas, ka lielaa retinaajumaa uudens paariet gaazveida staavoklii, tobish uzvaaraas. Attieciigi, suuknis nevar straadaat ar lielaaku retinaajumu kaa shis.
Suuknja konstrukcija drusku tur to ietekmee, bet kaukas ap 10m sanaak.
Bez graamatas neienaaca praataa
--
KPL
Tieshaam?
Man aarpilseetas rezidencee ir padsmit metrus dzilja spice zemee un kaut kaads visai ordinaars suuuknis ...
Ja iet runa par uzsuukshanu, tad tas ir iespeejams vieniigi tajaa gadiijumaa, ja atmosfeeras spiediens pie zemes buutu 34 atmosfeeras.
Savukaart uzspieshanu veikt teoreetiski nav ierobezojumu.
bet uudens liimenis, uudens liimenis ta cik zems
man arii urbums paardesmit metri, bet ja uudens buutu tikai apakshaa, es iipashi nesapnjotu par taa dabuushanu aaraa sapraatiigaas summaas...
Tapec izmanto vienkarsu tehniku ka udenstruba ielej uudeni ta lai ta pilniba piepildas un tad iesledz sukni.
Un lidz tam bridim kamer tai staba meparadisies 10m gars burbulis (pec aa teorijas) udeni vares suknet kautvai no 1km dziluma.
tapec vajadzigs tas atpakalvarsts kas nodrosina to lai neveidojas tas 10m garais burbulis.
er. tas nav burbulis. un - paraadiisies.
savukaart, ja var panaakt situaaciju, kad uudens liimeni var pacelt...
tad tas jau ir cits scenaarijs.
atpakaljvaarsts nedos pilniigi neko, jo tas nav burbulis.
Te kaads lasiit maak? Es tak vakar jau uzraxtiiju, kur ir taa probleema - uudens agregaatstaavoklja mainjaa pie liela retinaajuma.
--
KPL
Nu bet iedomaajies praktisku situaaciju:
5 cm diametra truba, 10.1 metru gara, uudens kopumaa sver nu 20 kg. Vai ta to nevar ar muti uzsuukt augshaa?
Kaads veel reitinaajums?
ir gan nedaudz nogurdinoshi mekleet fizikas pamatus globaalajaa miskaste... bet es atradu _preciizu_ piemeeru: D
howthingswork.virginia....
(~ 32 feet = ~ 10m)
he, tu saakumaa ar muti pameegjini piesuukties 5kg hantelei un pacilaat, tad redzeesi, kur un kaa veezhi ziemo: D ja teu tas uudens sasaltu, tad tu vareetu aiz gala vinju ievilkt maajaa ;), a bet shkjidru ir kaut kam no otra gala jaastumj (ja caurules viduu buus uudens, bet abos galos vakuums, tad tas uudens nekur neies, vai ne? tb nonaakam pie taa, ka uudeni caurulee stumj atmosfeeras/kautkaadscits spiediens. un, ja shii spiediena nepietiek, lai to uudeni uzstumtu, tad tu tur augshaa vari savu vakuumu puust trubaa cik gribi ;) karoch, ir taada lieta, kaa atm osfeeras spiediena meeriitaajs ar dziivsudrabu, neesi skolaa bildes redzeejis? tur arii trubaa ir vakuums, bet tas dziivsudrabs kaut kaa liidz augshai netiek..
nujaa, ieprieksheejais links plus atminjas atsvaidzinaashanai - kas bija 760 hg un kaa radaas 'dziivsudraba staba augstuma' meervieniiba ;)
Bet varbūt lētāk ir uzturēt spicē totālu vākumu un trubas aukšgalā savākt tvaiku un to kondensēt nekā baisā dziļumā likt pumpi 
www.rainforrent.com/Training/P...
Tas pats izskaidrots smalkaak, ar visiem parametriem. NPSH ir tas parametrs, kas nosaka vai suuknis dotajaa dziljumaa cels vai necels.
Un taa agregaatstaavoklja mainja pie retinaajuma ir tieshi tas pats, tikai citiem vaardiem.
luudzu:
www.akvedukts.lv/startpage.php...