Neceri, ka kooperatiivs ko glaabs.
Man ir skaists piemeers - vienkaarshi ideaals kooperatiivs, cik taalu tas ir attiecinaams uz leemumiem ko speej pienjemt kooperatiiva vadiiba pusliidz vienpersoniski viss ir ideaali, sakaartots visapkaart, sakopts, domaa uz priekshu utt.
Lielaakus jautaajumus gan ir jaalemj sovetam-kopsapulcei, kur kaa reiz atnaak visas penjas izbljaustiites (zjults gadu kraajusies, kaut kur jaaliek. Visa pasaule vinjiem paraadaa).
Un taa reiz pulkaakus gadus atpakalj kopsapulcee priekshseedis visus informeeja, ka elektrosadale ir izjaata un vispaar prieksh cuukaam.
Vadi veci, apsuubeejushi, apdegushi utt slikti, ilgi pasaakums nevilks. Publika (kopsapulce) lielaakoties niigru vecenju sastaavaa secinaaja, ka elektrikjis ir pi***ele, zaglis un liekeedis un ka jamais tikai visus uzmest grib. Pasaakums beidzaas ar neko.
Tad es tur iepirku dziivokli, tajaa kooperatiiva. Tajaa gadaa paaris reizes pamaniiju, ka meedz svaarstiities spriegums no 150-320V robezjaas. Testeris staaveeja iesprausts rozetee intereses peec.
Nodziivoju gadu kaa bija, tad arii remontu pasaaku. Tad saakaas remonta darbi, pie viena paskatiijos elektrosadalee un secinaaju ka nav ko dirsties, ar 10A man nepietiks un 16-20A droshekli es tur baazt netaisos, negribu visu to nosvilinaat. Un ja jau remonts, tad to veco provodku dziivoklii jaapaarvelk, veel jo vairaak taapeec, ka paaris kontaktos vadi bija jau nolauzti un jaakaljaas sienaa bija jebkuraa gadiijienaa.
Izkaavos ar Latvenergo un visaam citaam iestaadeem ar ko vajadzeeja lai lietu nodariitu oficiaali un ieviesu sev individuaalu kabeli no maajas ievada. Paveicaas, jo dziivoju tajaas trepees, kuraas kaa reiz ir maajas ievads, liidz ar to pat 200Ls beigaas nesamaksaaju.
Divas dienas peec tam, kad elektriiba bija ievilkta, maajaa pusei trepjtelpas iedziivotaaju nosvila sadziives tehnika. Raganu kolektiivs protams zinaaja kas ir vainiigs - es un draudeeja ar tiesu darbiem. Es savukaart fiksi savus elektrikjus (cita starpaa jamie bija un ir sertificeets kantoris ar visaam atljaujaam, tajaa skaitaa no Latvenergo) aiz shkuras shurp pie manis, saliku kopaa ar kooperatiiva elektrikji (lai buutu arii otra puse paarstaaveeeta) un davai - mekleet ceeloni. Ceeloni atrada kooperatiiva elektrikjis - pip**** 1. staava iedziivotaajs varoniigi iespraudis 10A vietaa droshinaataaju uz
20A, pie kam izskatiijaas ka arii tas 20A droshinaataajs ar draati uzlabots. Papildus tam pirmajaa gadaa, kad ievaacos, vienam kaiminjam bija pliisusi uudenstruba, uudens bija ticis elektrosadales shahtaa.
Un rezultaataa 1. staavaa nulles savienojums taads dikti melns, apsuubeejis. A faazes ta triis. Liidz ar to nulle daljeeji "karaajas" un liidz ar to spriegums svaarstaas atkariibaa no taa uz kuras faazes lielaaka slodze.
Rezultaataa notika briinums - divu meeneshu laikaa paarkaartoja provodku visaas kooperatiiva maajaas, tanii skaitaa tika salikti automaatiskie droshinaataaji. Izdevumi faktiski tikai lielaaki, jo pa laiku no pirmaas kooperatiiva idejas par provodkas sakaartoshanu liidz starpgadiijumam bija 2-3 gadi pagaajushi, cenas kaapushas. Plus veel elektrotehnikas remontizdevumi.
Tajaa maajaa kuraa es dziivoju veel vajadzeetu eekas siltinaashanu izveikt. Mani amatiera apreekjini paraada, ka kaados 5-10 gados atmaksaatos. Bet nu, ko tur, sen jau meegjinaaja kooperatiiva vadiiba jautaajumu kustinaat, protams aplauzaas. Baabaam nepielec...
M.