apsaimniekoshanas liigums

http: //193. 108. 185. 152/~tilc/liigums/

kaads zinaataajs varbuut vareetu pakomenteet, vai var iet un parakstiit taadu kaa ir, vai vajag kauch ko mainiit.

thx jau ieprieksh,

T.

Re: apsaimniekoshanas liigums

Sv. Tilc.

Shodienas Dienaa akuraat par Kurzemes namu apsaimniekotaaju ir shtelle.

Man ar pisuljka ir, ka jaapaarsleedz liigums, bet es taa kaa nesteidzos.

Dazhi punkti man nav skaidri, piemeeram, kaada maarutka peec man 10 dienu laikaa buutu jaapazinjo apsaimniekotaajam par iemitinaataam personaam. Un ko noziimee faktiskais iemiitnieku skaits.

Bet nu, cik man zinaams, ar shaadiem kantoriem nekaadus iipashos groziijumus panaakt nevar. . .

Man maajaas ir ieprieksheejais liigums, meegjinaashu saliidzinaat, kas tad ir mainiijies.

sp

Meerens briivpraatiigaas verdziibas liigums: )

Interesantaakais, ka liigumaa teikts ka skaitiitaaju raadiijumi jaanodod meenesha 2 _pirmajaas_ darbdienaas, bet reekinaa staav rakstiits ka 2 _peedeejaas_. Kam ticeet?

Un vispaar, tiek pienjemts ka neviens nestraadaa, visi var vazaaties uz to sasodiito namupaarvaldi, vinju unikaalajos darbalaikos. . .

Varbuut kaads var nokomenteet, kaa izveikt radiatoru nomainju? Ja pietureeties pie liiguma, sanaak ka jaataisa projekts, jaagaadaa atljaujas, utt, kas noteikti neiekljaujas tajaa naudaa ko shim pasaakumam gribeetos veltiit. Bet uudeni izlaist var tikai RS darbinieks, taakaa "pa kluso" arii laaga nesanaaks. . .

KPL

RE: apsaimniekoshanas liigums

Radiatoru nomainjai laikam darbojas tie pashi likumi, kas te tika aprunaati sakaraa ar gaazi. Vismaz man nekaadi projekti nebija jaataisa - namu paarvaldee atradaas veciitis, kursh sarunaaja ar RS individuaalaa kaartaa: ))

Armands

Nu namu paarvaldee varbuut taads arii ir, bet man vinja telefona nau. . .

Legalizeet arii nevar, jo tad kaads pamaniis ka viss dziivoklis izskataas atskiriigs no plaana: )

KPL

nu, veel var meegjinaat ar megametodi "noskruuveejam, aizskruuveejam cokji ciet, nomainaam raduuzi, pieskruuveejam"

un peec tam \\"nekonezinukaapeecturdaudzga isa\\": )

uudenim katraa zinjaa shitaa ir kraani mainiiti un papildus trubas klaat skruuveetas.

> nu, veel var meegjinaat ar megametodi "noskruuveejam, aizskruuveejam

> cokji ciet, nomainaam raduuzi, pieskruuveejam"

sor, nevar, tikko jauna melnaa griida ielikta: )

KPL

> Meerens briivpraatiigaas verdziibas liigums: )

Mandomaat, ka standarta liigums. Ja ir iekaariens, var saliidzinaat ar CPK maajlapaa www.cpk.lv/lat/apsaimn/ligumi.... publiceetajiem vai, veel driizaak, ar savu veco, diezvai tur kas iipashs atshkjirsies.

Tas, ko es vareetu gribeet shaadaa liigumaa, ir 1) preciizaak aprakstiit apsaimniekotaaja pienaakumus, 2) manas tiesiibas iepaziities ar naudas izlietojumu, 3) manas tiesiibas lauzt liigumu vienkaarshi taapat.

Jautaajums, vai apsaimniekotaajs piekriitis, jau ir cita lieta: ))

KPL - liigumam tici.

Par skriet vai nogaidiit - ja tev jau ir speekaa esoshs liigums ar veco apsaimniekotaaju (un pat ja nav: D ), kur jaaskrien? Lai vinji satraucaas, vinjiem jau vairaak vajag: DD

P. S. Pirms izpildiit sho peedeejo padomu, ieteiktu iepaziities ar

Civillikuma 2318. un 2319. pantu - Padoms un ieteikums: DDDD

JanisPuu

> sor, nevar, tikko jauna melnaa griida ielikta: )

hmm, gruushi pateikt, kaa tev tur ar izvietojumu, bet reizeem var izliidzeeties ar spanni/bljodaam un pleevi (ietinam, sarulleejam galu spannii/bljodaa, raujam nost, viss uudens pa pleevi traukaa. )

vispaar tev gan vareetu buut lielaakas probleemas, jo 1majaa staavaa spiediens tomeer lielaaks; ), bet nu vasaraa ta vismaz nav karsts tas uudens - es shitaa karstaa uudens kraanu mainiiju 1nreiz =)

Tagad visi zin, ka JanimPuu ljauns noluuks bija: )

Bet taisniiba ir, kamdeelj visienesiigaakais amats skaitaas. . .

konsultants, jeb padomdeveejs: )

sp

Aj nu, bljodaa nesaliidiis 5 staavu maajas radiatoru saturs.

Laikam jaakraaj lielo naudu un jaagaadaa lielos specus ar leilajiem projektiem. . .

KPL

Nene: ) nav man ljauna noluuka.

Man ir tikai konkreeta pieredze ar 1 konkreetu dziivokli, ka apsaimniekoshanas liigumu var nesleegt un vispaar var n/p neuzbaazties ar info, ka dziivoklis jau sen privatizeets: ) Bet tas nenoziimee, ka visaas n/p tas ies cauri un ka visos gadiijumos buus vienaadi - var jau buut, ka tev to liigumu ievajagaas vairaak nekaa kurzemes namiem. . .

JanisPuu

Ah. Nu jaa. Tad gan. Man arii ir konkreeta pieredze, ka ne visas valsts paarvaldes iestaades ir jaainformee par visu notiekosho, un ka ir labi arii izlikties it kaa par aizmigushu: )

Par n/p runaajot - hmm. . . to pashu uudeni vien var atsleegt manupraat, neko citu. Tas laikam vieniigais, ar ko nav tieshais liigums ar piegaadaataaju, bet ar n/p.

sp

Pashlaik gan aktuaalaak - vai vispaar ir jeega iet paraxtiit apsaimniekoshanas liigumu, tikai taapeec ka _vinji_ savu statusu pamainiijushi. Mani tas absoluuti nekasa, vai vinji ir sia, pu, vai hwz kas veel. Reekinus maxaaju, vairaak man ar vinjiem diezkaada dariishana nau, iznjemot gadiijumus kad tie pashi radiatori jaapaartaisa.

Tobish pashlaik neredzu vajadziibas vilkties pie vinjiem vinju (un savaa) darba laikaa, staaveet rindaa, un paraxtiit apmeeram taadu pashu liigumu kaads man jau ir. . . ja _vinjiem_ to vaig - lai naak pashi. . .

KPL

dneetak: ) bljodaa tek tikai tas, kas iztek, kameer tu ar _ieprieksh praatiigi sagatavoto_ korkjiiti aizskruuvee caurumu: )

grmh, man gan mazaak sanaacis ar np njemties, bet nu parasti ir taa jociig tas viss - vai nu vinjiem shkjiet, ka visos dziivokljos dziivo pensionaari/maajsaimnieces, vai arii ka visi var atljauties regulaari pie vinjiem doties kaut kaados nelaikos.

Aha, kaukad kad saucu viireli lai tiiriitu muuzham pusseereejusho kanalizaaciju, tauta ljoti briiniijaas "kaa, vaitad jums neviens maajaas neseezh? ? ? ". . .

Nu un ierashanaas laiks arii tika atbilstoshi konkreeti nosaukts - "priekshpusdienaa": )

KPL

Re: apsaimniekoshanas liigums (Kurzemes nami)

Khmmmm, izradas visa ta ligumu parslegsana tads interesants RD pasakums ar domu kartejo reizi kadu uzsedinat uz zara. . . : )

PS. sorry par latv. burtiem. Slinkums mainit.

------------------------------ (c) Diena, 19. 04. 2004:

Apmuļķošana Rīgas domes gaumē?

Šis būs neticams stāsts par to, kā Rīgas domes (RD) pašvaldības uzņēmums Kurzemes nami par Kurzemes namu apsaimniekotāju kļuva.

Saskaņā ar Komerclikumu Latvijā vairs nav paredzēta tāda uzņēmējdarbības forma kā pašvaldības uzņēmums. Tāpēc saskaņā ar Komerclikuma spēkā stāšanās kārtību līdz 2003. gada 31. decembrim pašvaldībām bija jāpieņem lēmums, vai šādus uzņēmumus likvidēt (ja to darbs nav pašvaldībai vajadzīgs) vai pārveidot par pašvaldības iestādi vai kapitālsabiedrību, kas pēc likuma būtu pārveidojamā uzņēmuma tiesību un saistību pārņēmēja.

RD, lai izpildītu Komerclikuma prasības, 2003. gada martā nolemj izveidot darba grupu Rīgas pašvaldības uzņēmumu namu pārvalžu statusa pārveidošanai.

Darba grupā par vadītāju iecelts Rīgas izpilddirektors Māris Tralmaks, par viņa vietnieku — komunālo un dzīvokļu jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Karpovičs. Darba grupai, kā jau paredz tās nosaukums, ir uzdots izstrādāt dokumentu projektu Rīgas pašvaldības uzņēmumu namu pārvalžu statusa pārveidošanai atbilstoši Komerclikuma prasībām.

Tik tālu viss ir skaisti. Taču tālāk seko kas neticams un prātam neaptverams.

RD nevis pārveido pašvaldības uzņēmumu Kurzemes nami, bet gan 2003. gada 16. decembrī nolemj to likvidēt, sākot likvidācijas procesu. Brīdi pirms tam, 2003. gada 25. novembrī, RD jau nolēmusi dibināt jaunu SIA Kurzemes namu apsaimniekotājs, kuras dibināšanas lēmumā ne ar pušplēstu vārdu nav teikts, ka tas būtu pašvaldības uzņēmuma Kurzemes nami saistību un tiesību pārņēmējs. Vai Rīgā ir vairāki Kurzemes rajoni? Vai tomēr slēpta reorganizācija?

Kā Tralmaka un Karpoviča darba grupa sagatavojusi šādus jocīgus domes lēmumus? RD, pieņemot lēmumu par Kurzemes namu likvidāciju, piesauc dažādu likumu nosaukumus, arī likumu "Par uzņēmējdarbību", bet ne vārda par iemesliem, kāpēc jālikvidē strādājošs uzņēmums. Nepamanīts paliek, ka tas pats piesauktais likums aizliedz uzņēmumu likvidēt, ja patiesībā uzņēmums tiek reorganizēts.

Likvidācija šajā gadījumā nozīmē to, ka Rīgas Kurzemes rajona iedzīvotāji var aizmirst par viņiem solītajiem māju remontiem. Parasti šādiem pašvaldības uzņēmumiem daļa iedzīvotāju ir parādā un izveidojas teorētisks līdzekļu uzkrājums, un māju remonti šā iemesla dēļ tiek iekavēti. Tomēr, ja pēc kāda laika šī nauda tiktu iekasēta un Kurzemes nami netiktu likvidēti, solītos darbus varētu izpildīt. Nav arī noslēpums, ka daļu iedzīvotāju naudas, kas pienāktos jaunākajām mājām, uzņēmums līdz šim ieguldījis graustu uzturēšanā, bet, turpinot strādāt, tas varēja šo parādu nolīdzināt. Taču, ja uzņēmums tiek likvidēts, likvidācijas laikā nauda plūst tikai vienā — likvidācijas administrācijas virzienā. Nebūsim naivi un nesapņosim, ka šī administrācija, piedzenot no iedzīvotājiem parādus, atcerēsies par saistībām pret iedzīvotājiem un sāks daudzdzīvokļu māju remontus. Šā viena uzņēmuma likvidācija skar aptuveni 100—120 tūkstošus Kurzemes rajona iedzīvotāju. Vai viņiem tiešām šā pašvaldības uzņēmuma pakalpojumi vairs nebija vajadzīgi?

Jaunais Kurzemes namu apsaimniekotājs, protams, sācis strādāt no nulles, pēc principa — aizmirstiet, kas bija vakar. Tā jau var ik pēc gada uzņēmumu likvidēt un dibināt jaunu, bet visi solījumi — ar galiem ūdenī. Par to, ka šajā lietā viss nav kārtībā, liecina arī tas, ka Kurzemes rajona namu iedzīvotājiem tiek piedāvāti jauni līgumi. Tas ir pamatīgs āķis cilvēkiem — ja tie piekrituši samaksāt pirmos rēķinus, ar to brīdi atzinuši Kurzemes namu apsaimniekotāju par savu apsaimniekotāju un uz šā āķa uzķērušies. Kāpēc gan lai viņi neuzķertos, ja abu uzņēmumu nosaukumi faktiski neatšķiras, tie atrodas vienā un tajā pašā vietā, tiem ir tā pati datu bāze, arī uzņēmuma vadītājs ir tas pats un droši vien arī pārējie darbinieki ir tie paši. Ja arī kādam ienāks prātā ko pajautāt, aizbildināšanās jau gatava — Komerclikuma stāšanās spēkā, un to pārbaudīt bez kvalificēta jurista palīdzības retajam būs pa spēkam.

Ir izveidojusies situācija, ka, turpinoties iepriekšējai uzņēmuma likvidācijai, jaunais SIA jau darbojas. Iedzīvotāji ir uzņēmušies saistības pret jauno uzņēmumu, bet kaut ko pieprasīt no vecā uzņēmuma viņiem izredžu nav.

Tā ir tāda parasta, agrāk izplatīta veiklo darboņu shēma — vienudien tie likvidē savu SIA Jānis&Māris, un jau rīt tiek dibināts jauns SIA Jānis&Māris&Co. Un tik uz priekšu tādā garā. Es domāju, ka šī shēma, visticamāk, skars arī pārējās Rīgas namu pārvaldes, kas kopumā apsaimnieko aptuveni 400 tūkstošu iedzīvotāju mājokļus. Ja var ticēt Karpoviča plāniem, viņa iecere ir izveidot kādus septiņus jaunus uzņēmumus uz esošo Rīgas namu pārvalžu bāzes. Šādu uzņēmumu nodibināšana ir izdevīga arī potenciālajiem privatizētājiem, jo jaunizveidotais uzņēmums taču ir bez iepriekšējo saistību nastas.

Uz šādām RD manipulācijām nereaģē ne patērētāju tiesību aizsardzības, ne citas tiesībsargājošās iestādes, ne arī Uzņēmumu reģistrs, un tas liecina, cik milzīga ietekme ir RD, jo šis cirks tiek spēlēts visu acu priekšā. Galveno klaunu lomu spēlētāji ir redzami, publikas loma, kā parasti, atvēlēta iedzīvotājiem.

Šai izrādei ir arī turpinājums. Te kārtējo reizi publikas priekšā parādās tas pats Karpovičs, kurš nu jau metas aizstāvēt pilsētas iedzīvotājus pret bargo Kurzemes namu apsaimniekotāju, kas, redz, piedāvā iedzīvotājiem neizdevīgus līgumus. Nu viņš ieteiks gan labākus līgumus, gan ieviesīs kārtību vispār. Īsāk sakot — cilvēki, esiet mierīgi, es par jums parūpēšos. Jo kas gan klaunus ienesīs nākamajā pašvaldībā, ja ne tā pati publika.

Tiešām neticami, ka tik gudri cilvēki — juristi, politiķi, analītiķi un grāmatveži —, kuri atradās darba grupā, būtu tik neredzīgi un ar vieglu roku nolēmuši uzņēmumu likvidēt. Taču secinājumus, kāpēc patiesībā tika pieņemts lēmums likvidēt, nevis pārveidot, izdariet paši. Vai arī skatieties izrādes turpinājumu.

Raimonds Munkevics, Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas prezidents

> liigumu kaads man jau ir. . . ja _vinjiem_ to vaig - lai naak pashi. . .

Tas ir tas, ko es rakstiiju.

JanisPuu

Cik tev ir gadu? Padomju savieniibaa tachu paspeeji padziivot? Domaa, ka n/p kaukas ir mainiijies kopsh taa laika - nee: ) vinjiem ir pilniigi pie d. . . , vai tu tiec vai netiec, vecaa n/p nav nekaada servisa organizaacija, taa ir naudas iekaseeshanas mashiina, kurai nevienam neparko nav jaaatskaitaas un vispaar, ko tu pieseejies: DD Tev vajag to izzinju/kanalizaacijas ruukjiiti/whatever, tad arii seedi maajaas visu dienu un gaidi: D

JanisPuu

Jaa, drusku paspeeju. Taapeec nebriinos, tikai konstateeju faktus.

Bet diemzheel maajas iedziivotaaju kontingents tieshaam paarsvaraa ir pensionaari un vinjiem pieliidzinaamie, tapeec nevar buut arii nekaada runa par apsaimniekotaaja mainju vai ko citu. . .

Ar skaudiigu aci var paluureet uz cilveekiem kas no riigas kolhozmaajaam aizvaakushies uz nosaciitajiem laukiem. . .

KPL

Pag pag pag. . . . maajas kontingents nebuut nav noteicoshais.

Galvenais ir vajadziigi uznjeemiigi cilveeki.

Manaa maajaa, piemeeram, ar paarsvaraa dziivo pensionaari, tachu neskatoties uz to ir izveidots kooperatiivs.

Un kooperatiiva vadiitaaja ir energjiska pensionaare.

_Cepuri nost_ vinjas priekshaa, jo, njemot veeraa ierobezhotos liidzekljus, nepaartraukti kaut kas tiek dariic, lai maaju uztureetu peec iespeejas labaakaa kaartiibaa.

Putekliic no daljeejiem laukiem tb Spils

Nu mums arii tur viena energjiska pensionaare ir, kura gribeetu sazinko dariit, bet es vinjai vairs nevienu santiimu neuzticeetu.

Peedeejaa reizee tika vaakta nauda par kaapnjutelpas remontu, pirms gadiem 2. . . Kaapnjutelpa ir taada kaa bijusi.

Ganjau tam kooperatiivam arii savas nianses buutu, ibo maajas kondiicija ir pabaisa.

KPL, nau nokaartojis pat iipashuma papiirus, kurnu veel kauko tur baxtiit: )

Var jau arī savādāk - noformē to kā avāriju - imho n/p šajā gadījumā ir jānāk un jālabo. Izmanto to radiatora nomaiņai.

Saurbt radiatoros caurumus un pasaukt paliigaa? : D

A varbuut kaadam ir zinaams kaads konkreets meistars kuram buutu savi gali riigas siltumaa, lai man uudenju sleegaashana nebuutu jaaorganizee?

Darbs tur paaris stundaam, pievadus paartaisiit atbilstoshi muusdieniigiem radiatoriem, un ventiljus galos uzlikt. . .

Procesaa nedriixt noliet griidu. . .

KPL

35 Ls par radiatoru, un nomainiis tev tos. Cenaa iekljautas attieciibas ar visaam instanceem, lai uudeni atsleegtu u. t. t. : )

5993510, Maksims.

sp

Jaunākais forumā