Elektriibas jautaajums

Sveiki,

Sakaraa ar dziivoklja remontu noleemu nomainiit veco alumiinija elektroinstalaaciju un ielikt vara vadus. Tad nu jautaajums: cik resnas dziislas? Vai kaut kur internetaa var atrast kaadu info par vadu skjeersgriezuma izveeli atkariibaa no pateereeju jaudas?

Armands

RE: Elektriibas jautaajums

Hmm- vai tad tas nav vadam zinaams cik lielam straavas stiprumam vinsh paredzeets? Kaa arii neshaubos, ka ja veicii paprasiisi un pateiksi, ka tev paredzeeti tik un tik kW, tad tev pateiks kaadi vadi vajadziigi.

Kovacs

Vai tieshaam pacs gribi paarvilkt vadus, ja jaa tad iisi: parasti neliela dziivoklja apgaismojuma tiiklam izmanto 3x1, 5 mm2 kabeli, bet speeka, jeb kontaktu tiiklam 3x2, 5 mm2 kabeli, tas ir ar nelielu rezervi ja izdomaa kaadu el. sildiitaaju kontaktaa iespraust, vienlaiciigio pagludinaat velju vai teeju chainjikaa uzvaariit. Bet ja veel ir doma kaadreiz el. pliiti ielikt tad uz pliiti no el. sadales vajadzeetu kaadu 4x4 mm2 aizvilkt ja bez cepeshkraasns, . . bet ar kaardiigu cepeshkraasni 5x6 mm2. Naudas taupiishanas noluukos var samazinaat shkjeersgriezumus, bet ietaupiijums dazjreiz uz taadu dziivokli ir lati 5-8, taa kaa varbuut tomeer ar nelielu rezervi. .

ja veel kas jautaajams, vellkom agris, projektee dazjreiz kaut ko no elektribaam

Re: Elektriibas jautaajums

ajnu pietiek dziivoklii izvilkt tikai 1, 5s, 2, 5s nav vajadziigs, pat ne elektriskajai pliitij. liidz dziivoklim gan var aizvilkt 2, 5s. ar 1, 5s daudz vieglaak straadaat. Un taapat vinsh tur pat liidz 40A (ja ir betonaa iemuureets piemeeram) - taa bija vienaa specifikaacijaa raxtiic par mmj (bija kaadreiz somu taadi Nokia, analogs ekk (erikdeels), tagad vinju vietaa ir tie chehu leetie nym vai kaa vinjus tur). Un ja jau taisa pa jaunu elektriibu, tad jau parasti sadala grupaas - gaisma shur, gaisma tur un rozetes virtuvee, geljmashiinai/boilerim, pliitij, un istabaam - kaukaa taa, tb nekaraajas jau tas viss uz vienas zarnas.

PpZz, dazhreiz pastaipa kaadu zarnu un ar projekteetaajiem arii ir runaajis tieshi par sho shkjeersgriezuma jautaajumu, taapeec labpraat dzirdeetu pamatojumu, kaadeelj elektriskajai pliitij vai sildiitaajam nepietiek ar

1, 5s.

vot taaadus kuri velk uz elekrisko pliiti 3x1. 5 vaug atshaut kameer mazinji.

vienreiz dabuuju likt kanaalaa uz pliiti 2. 5x5 jo bija aizmirsies celtniekiem uz pirstiem skatiities.

normaali velkam 2. 5x3, uz krietnaakiem pateereetaajiem - 4mm, ienaakosho

5mmx5

varbuut tomeer var dzirdeet arii kaadu pamatojumu - tipa konkreeta kabelja shkjeersgriezums un pieljaujamaa straava vai kaukaa taa: ) var jau dziivoklii ienaakosho uzlikt arii 4x150mm^2 alumiinija kabeli, lai nu gadienaa nepietruukst: D interesanti, kam tiek izmantota piektaa dziisla, it sevishkji kaa ienaakopshais kabelis dziivoklii?

PpZz, reiz peec "Komunaalprojekta" elektriibas projekta tieshi 1, 5s arii vilcis uz pliiti (tiesa pliits bija uz trijaam faazeem sadaliita).

Re[2]: Elektriibas jautaajums

Taksh sen zinaama lieta ka projektam ne vienmeer var ticeet. . . .

bij te dzekam variants atnaak viirnjsh mainiis radiatorus peec projekta, apskatasa projektaa paskataas dziive un secina es jau varu uzlkt bet kaa tu logu atveersi es nezinu. . . . 20 cm virs palodzes. . . . .

un karstums no tik lieliem ar tev buus nenormaals. . . .

Krientnai daljai no "lielajiem, labajiem, leetajiem" projekteetaajiem vajag ar savu projektu aizsuutiit uz objektu lai pameegjina to izveikt visu to ko ir saziimeejushi, protams ir jau arii jeedziigi projekteetaaji, bet reti kursh projekteetaajs ir speciaalists visas jomaas (elketriiba, apkure, uudens, kanalizaacija, ventilaacija, meebeles, kaapnes, durvis)

Par to 5 dziislu kabeli mosh 0 vai zemi dubultaa njem. . . .

Ir redzeeti varianti kur 0 ir pa plaanu un velk papildus dziislu no ielas maajaa iekshaa

Iipashi tiem kas deevee sevi par elektriibas speciaalistiem [neesu teicis ka es taaads]:

5 vadi - 1. faaze - 2. faaze - 3. faaze - nulle - zeme

nu man vismaz sanaaak 5

> Par to 5 dziislu kabeli mosh 0 vai zemi dubultaa njem. . . .

> Ir redzeeti varianti kur 0 ir pa plaanu un velk papildus dziislu no ielas maajaa iekshaa

Tas nu ir pilniigs sviesc! Pa nulli vispaar vismazaakaa straava pluust, ja uz taam trijaam faazeem slodze sadaliita simetriski, tad pa nulli vispaar nekas nepluust. Latvenergo nav izeviigi, ja pa nulli kaukas iet, vinjiem nepatiik nesimetriskas slodzes (zudumi). Par projektiem vispaar jau taisniiba - biezhi vien toe projekteetaaji ar savu klaatbuutni pat nepagodina objektu, lai noveerteetu reaalu situaaciju un no projektiem parasti tiek izdariitas lielaakas vai mazaakas atkaapes: )

Dainim par 0 un zemi - interesanti, no kurienes tu njem zemi? Vai tev ir pieejams kaut kaads \m/ zemeejums vai arii pats vinju esi izbuuveejis pa paaris kLs? Manupraat nulleeshana ar aizsargautomaatiem (ja pa zemes vadu pluust straava, vinsh atrubii visu nost - tipa paaugstinaatas biistamiibas vietaas - boileriem, veljmashiinaam, pliitiim, utml) ir pilniigi pietiekams veids. Pie tam tev starp nulli un zemi var buut potenciaals (un buus reaali). Interesanti - vai skapja korpuss tev ir zemeets vai tomeer nulleets (kaa tas ir normaali)?

Es esmu redzeejis variantu 0, 4kV trafs->KS4C skapis->klients (vai pa starpu visaadi maajas sadales utt). Un tur visos variantos iet tikai 4 vadi, no kuriem nlli sleedz pie skalpja (korpusa), kur arii visus paareejos nulles un zemes vadus. Zemeejuma vadu piejaujams savienot pat tuvaakaa sadales kaarbaa!

Atsevishkjos specifiskos gadiijumos - tipa elektrostatikas jutiiga aparatuura utml, tad tur lieto speciaalo zemeejumu. Siikaak nezinu komenteet, jo nav iznaacis praktiski saskarties. Bet tur uz zemeejuma pretestiibu ir kaukaadas normas - tipa 1 vai 2 omi, tas tieshi aparatuurai (? ), normaali prasa 4trus,

Vecriigaa pieljaujams 6 omi, cik atceros.

PpZz, savlaik dabuujis 4. grupu elektrodroshiibaa (no piecaam iespeejamaam), bet terminsh ir izteceejis, taa ka neko iisteniibaa nezinu: )

Vai tas aizsargautomaats speej pietiekoshi aatri nostraadaat? Saciisim, ja noluust 0 vads pie rozetes, kuraa iesprausta veljasmashiina, un mashiinai uz korpusa paraadaas 220V. Ja saak graabstiities ap veljasmashiinu un vienlaikus pieskaras uudensvadam, vai nevar sanaakt "momentaljno v more? "

Armands

man vairaakos objektos ir gadiijies dziit kontuuru zemee lai buutu kaartiiga zeme

Sveiki, (buus gari)

Iisi megjinashu savu viedokli izteikt dazjos shajos jautaajumos:

Par to 0 vadu nepiecieshamiibu un taa resnumu- 98% gadiijumu dziivoklii jeb dziivesvietaas nav simetriska 3 faazu slodze, taa kaa 0 vada nepiecieshamiiba ir diezgan pamatota. Otrkaart zudumi nav saistiiti ar straavas pluushanu nulles vadaa tieshi, jo 0 vadaa straava pluust tikpat cik faazes vadaa (ja pareizi atceros 1. Kirhofa likums). Zudumi ir saistiiti ar garaam liinijaam, mazaam slodzeem liiniju galos un transformatoru tukshgaitas zudumiem. (zudumi ir mans darba laucinsh)

Par 5-to dziislu- taa ir domaata kaa papildus droshiibas nulle, jo no droshiibas viedoklja pastaav gadiijumi kad sabojaajas tieshi darba nulle un tad paliek shii. Otrkaart ir taa saucamie straavas nopluudes automaati kur shii otraa nulle ir tehniski nepiecieshama, protams pastaav sleegumu veidi kad var iztikt bet tad nedaudz samazinaas taa nostraades kvalitaate.

Par projekteetaajiem- piekriitu, ka ir vesela kaudze projekteetaaju kas objektaa neparaadaas ne pirms buuvnieciibas ne buuvnieciibas laikaa, liidz ar to nekad neuzzin par kaut kaadaam nepilniibaam projektaa. Tas galiigi nerullee. Piekriitu arii tam ka projekteetaajs kljuudaas, bet nu pamatnostadnees buutu jaabuut viss ok, ja nav tad tas nav projekteetaajs. Veel projekteetaajs var zinaat tikai par savu jomu nevis par dazjaadaam jomaam, jo tas man liekas ir diezgan neiespeejami shobriid izsekot dazjaadu jomu attiistiibai. Toties pamatnostaadnees visu saprot un jeedz arhitekts kas arii biezji vien ir projekta koordineetaajs mazos birojos, bet lielos tas ir projekta menedzjeris.

Par kabelja izveeli atbilstoshiem amperiem-- es tikai piebildiishu to ka ir ljoti daudz gadiijumi, ka maajai siltumu nepiesleedz laiciigi un tad ir apmeeram 1-2 meeneshi kad cilveeks lieto visu kaa parasti+ veel kaadi 2-3 elektriskie sildiitaaji un noraadiit iipashniekam ka vari sildiitaaju spraust tikai shajaa kontaktaa jo redz shis nav noslogots, ir nekorekti, vinjam ir jaadod iespeeja spraust tur kur vinjam pasham gribaas. Vareetu jau veel staastiit par iisleeguma straavaam, bet taa kaa tas te ieprieksh vispaar diskusijaas nepiemineeja tad labaak nemaz nesarezjgjiishu sho taa jau ieilgusho sarunu. .

Par zemeejuma pretestiibu- 10 omi nepiecieshami transformatoru apakshstacijaam, bet pie klienta un uz liinijaam (jeb atkaartota zeme) ir nepiecieshama tikai 30 omi. Shobriid rekonstrueejot tiiklus praktiski 95 % gadiijumu tiek nodroshinaata jau 5- dziislu sisteema. .

agris p. s. gan jau kaut ko aizmirsu, bet laika arii iisti nav lai raxtiitu

Veel - nekad nevienam nekas slikts nav noticis no taa ka vadu buutu par daudz vai par resnu. . . . . otraadi gan. . .

Vilku baidies - mezjaa neej

cilveeki esot arii zupas bljodaa nosliikushi

Tad ko - tu gribi teikt, ka nulles vadam ir jaabuut 3x resnaakam kaa parastiem faazes vadiem? Graamatu lasiiju, tas bija sen, kaukaadas diagrammas 3faazu pasaakumam ziimeeju (hvz kaa to sauca) un kaukaadu darbu uz padsmitlapaam raxtiiju, bet neko tolkam neatceros: D Dabiigi, ka zvaigznes sleegumaa pie pastaavoshaa variantaa 380/220 nulle izmantojas: )

Vecajaas maajaas, kur ir 127/220 ir 3stuura sleegums un nulles nau. Kamdeelj gan 3faazu augstsprieguma liinijaam nulles vads ir tievaaks, bet ir un latvenergo satraucas par katru klientu, lai tik vinjam buutu simetriskaak sadaliita slodze?

Nesapratu, kur un kaa juus to "iisto zemi" sleedziet? Pienjemot ja ir normaala situaacija ar meaala skapi, kur parasti ir klemmes nullei. Nulli pie skapja un zemi atsevishkji, pa taisno no kontuura, vai tomeer skapii nulle ar to zemi tiek sasleegta kopaa? Kaa tur ar potenciaalu starpiibu?

Mozh kaads atceras, ka bija taadi koaksiaalaa kabelja kompju tiikli, tur, ja tiikls ir starp kompiem, kas piesleegti dazhaadaam apakshstacijaam vai trafiem vai tml, tad vareeja diezgan kaartiigi atrauties pa bieti. Domaaju, ka daudzus glaaba tas, ka tajos laikos veel bija cccp laiku rozetes bez zemeejuma klemmes: ) Par cik ar shaadiem zemeejumiem njeemies nesmu, tad buutu interesanti uzzinaat kaa vinji tiek realizeeti (ar viena mieta iedziishanu zemee ir par maz, tas der tikai radio: )

Vai ir iespeejams no projekteetaajiem uzzinaat, cik liela straava iisti paredzeeta, piemeeram, 1, 5s ppj tipa kabelim, kaadus pie mums var nopirkt vai kaadam taa analogam? : ) Nespeeju maajaa atrast to bukletu, vieniigais, ko atradu ar straavas dotajiem bija avvg kabelis ar alumiinija dziislaam - kur 4x2, 5s kabelim pieraxtiici 121A, ja kabelis ierakts zemee pie +15C, vai

96A, ja tas ir pie sienas +25C. Darba temperatuura dziislai pieljaujama liidz +70C, iissleeguma briidii (iislaiciigi) l60C. Kaa jau teicu, cik atceros no taa bukleta, 1, 5s vara kabelim bija paraxtiiti 40A. Nelsaa intreses peec pajautaaju specifikaaciju, taadas neesot, bet 1, 5s varot likt liidz 2kW, tb kaukaadi 9A: ))

Par kontaktu "noslogoshanu" es manupraat jau teicu - eksistee taada lieta, kaa straavas ierobezhojoshais automaats-droshinaataajs.

Par to zemeejuma pretestiibu es jej bogu nesapratu - no kurienes 30 omi, ja norma ir maksimums 4? Vai tas ir kaut kas cits? Kaa var sabojaaties darba nulle? Pirmo reizi dzirdu par to, ka samazinaas droshiibas automaatu nostraades kvalitaate, ja pasaakums tiek nulleets! Uz kaada pamata? Straava tak pluust tik un taa un ne jau nu mazaaka, driizaak lielaaka. Nav tur nekaads speciaals sleeguma veids. Kurus tiiklus rekonstreejot tiek lietotas piecas dziislas? Kuraa posmaa (0, 4kV apakshtacija. . . . klients)?

PpZz, skaidrs, ka nekas nau skaidrs: )

Nu ja tev 0lles vads buus noluuzis, tad veljamshiina nedarbosies, saaksi skatiities, kamdeelj nestraadaa. Uz korpusa tev 220V nebuus gan, bet starp korpusu un faazi. Un diezin vai tu graabstiisies ar vienu roku gar faazi un ar otru ap korpusu, tik pat labi korpusa vietaa var izveeleeties uudenstrubu. Ja tu biji domaajis faazes ieshanu caur motora tinumu un taadeejaadi faaze nonaak uz korpusa, tad tas ir sviests (nez kapeec izplatiits uzskats), tev tachu nule ar zemi nav un nedriikst buut sastikjeeta tieshi uz korpusa, bet gan pie sadalas skapja vai tuvaakajaa sadales ligzdaa (latvenergo inspekori to pieljauj).

PpZz

Vot interesanti kaa ir ar tiem ampeeriem. . . Ja kaadam ir infa, pls zinjojiet: )

Pa miglai atceros ka transformatoru tinamajiem vadiem bij jaaizveelas laikam liidz 5A/1mm2 - tas kautkaa tomeer diezgan maz skjiet. . .

Pac tikko savilku vienai istabai dazhas rozeshu grupas, uz katru dzenot

2 kabeljus pa 3x1. 5. Viena, galvenaa rozeshgrupa veel nau pievilkta, gribeetos zinaat argumenteetu infu lai ievilktu pietiekamu kabeli. . .

KPL

EEE nu baigi jau labpraat es uz visiem jautaajumiem atbildeetu, bet es esmu runaataajs vairaak nekaa raxtiitaajs, taapeec kad uznaax iekaariens tad uzraxtiishu.

agris p. s. jau Juusu deelj nokopeeju no kataloga tabulinju par A. konkreeti 1, 5 Cu vadam, gaisaa 19A, zemee 26A-- taalaak 2, 5- gaisaa 24A, zemee-35A. . kad buus laika iskaneeshu to tabulu. .

luuk shitie cipari izklausaas jau reaali. interesanti, kas tas tieshi ir par kabeli (marka, tips).

Cik tad liels ieejas automaats staav ljauzhiem pirms skaitiitaaja? 25A? Un arii tad, ja privaatmaaja, dziiviokljos vairumam staav veel 5ampeeriigie skaitiitaaji. Man nav izdevies taadu nosvilinaat 2, 2kW veljmashiinu, tik pat jaudiigu sildiitaaju + veel nieki (kaa pachuksteeja Latvenergo daama viena, spoliites esottaadas pashas kaa 15A skaitiitaajiem: ). Taa ka principaa 2, 5s uz dziivokli un 1, 5s pa dziivokli buutu pietiekami, ja vien kaadu elektrisko pliiti neseedina uz vienas faazes vai tml.

PpZz, vienalga netapa gudraaks, kamdeelj vajag uz rozeteem gruust 2, 5s draatis. Pat pienjemot, ka visas taas rozetes kabelja pieljaujamos 24A apriis neesmu nekur redzeejis, ka uz kaadu rozeshu grupi liek 25A droshinaataajus. Parasti tie ir 16A vai 10A, atkariibaa no vajadziibas (vienkaarshi sadziives tehnika - galda lampa vai televizors, vai virtuve ar visiem kW verkjiem, pliits, boileris, veljmashiina)

likt resnus vadus ir KRUTA es noskatiiju taadus, izmeeros liidziigi kaa dzelzcelja sliedes, tikai sienas bishkji buus jaaizaarda

standartaa dziivokljos naak 16nieki vai 10nieki vecajos skaitiitaajos

Neviens tev nespiezj domaat taa kaa es, taapeec jau nevajag uzreiz izcelties ar aspraatiibaam.

Atbrauciet pie manis un es jums izstastiishu kas ir kruta un kas nav.

agris shoreiz beidz spamu, ja kaadam interesee kaut kas konkreets tad priv. mail.

Sveiki,

Taa tabula ir videejaa visiem tipiem (vara protams) jo tie parametri tomeer atkariigi no shkjeersgriezuma un ljoti mazu % ietekmee, izolaacija, dziislas veids (apalja, sektora).

Atklaati sakot es arii neuznjemos iestaastiit ka nepiecieshams ir tieshi tas skhjeersgriezums-- galu galaa tas ir mans viedoklis un zinu ka 85% man zinaamo projekteetaaju liidziigi domaa un 50% buuveetaaji arii.

Skaitiitaajiem konkreeti vecajiem 5A ir 300 % paarslodzes iespeejas jau no ruupniicas liidz iedotaa texta, taa kaa esiet raami, nosvilin tadus sameera reti.

agris

Nu, nu. Tieshi izolaacija ir viens no svariigaakajiem aspektiem. cik mehaaniski izturiiga, dubultizolaacija vai nee, cik noturiiga pret temperatuuru, utt. Diezinvai 100 gadus apakalj kaads speeja iedomaaties, ka darba temperatuura normaala varavadam skaitiisies 70 graadi: >

Ja tu neuznjemies ieteikt kaads iisti shkjeersgriezums ir vajadziigs, kaa tad tu vari kaut ko projekteet: )? 85% projektetaaji, 50% buuvnieki. njaaa, kur mees ejam. . .

PpZz, ar neko personiigu

Jaunākais forumā