Es gribu Jums piedāvāt pacelt šādu tēmu: Valsts regulators ir atļāvis Latvenergo pacelt el

Aleksandrs

Es gribu Jums piedāvāt pacelt šādu tēmu:

Valsts regulators ir atļāvis Latvenergo pacelt elektroenerģijas tarifu par 40% fiziskām personām.

Varbūt tiešām tas ir nepieciešams (neesmu kompetents spriest). Kā pa Latvijas radio teica šīs iestādes vadītāja, tad vidēji 60% iedzīvotājiem tas būs tikai par Ls 1.60 mēnesī dārgāk. Bet pārējiem? Piemēram man - esmu invalīds un saņamu pensiju Ls 103. Trīs gadus atpakaļ, pēc lielās vētras javārī, kad mūsu, pašvaldībai piederošais nams, bija pusmetru zem ūdens, tas izskaloja pamatus un pie viena arī skursteņu pamatus (mums ir malkas apkure), kā rezultātā tika traucēta normāla vilkme skursteņos. Kur tikai negriezāmies, kamēr tas tika konstatēts. Bet pšvaldības namu pārvaldes SIA atsakās kaut ko darīt - neesot līdzekļu. Bet siltums taču ir vajadzīgs? Un tā es ielīsdams parādos, ierīkoju sev moderno jonu apkuri ar elektrību. Tā ziemas mēnešos (arī šajā siltajā ziemā) " apēd" ap 1000 kW mēnesī. T. i., pēc tagadējām cenām ap Ls 50. Un kas tad priekš manis būs 40% pieaugums? Ls 1.60? Latvenergo piedāvā pāriet uz tā saucamo " nakts tarifu" - bet tas ir gaužām neizdevīgi, un ir tā aplikts ar dažādām piemaksām, ka izdevīgums šeit rodas tikai, ja tiek patērēts virs 700 kW mēnesī VISU GADU. Bet apkures sezona labi ja sastāda tikai pusgadu. Tātad pārējo gada daļu es patērēju ap 100 kW mēnesī.

Mums ir tirgus ekonomika, un iepēkoties jebkuru preci (Jūs jau arī to noteikti zināt), piem., fasētu dažādos tilpumos - jo lielāku tilpumu (vai svaru) mēs iepērkam, jo lētāk tas mums izmaksā pārrēķinot uz vienu šī tipuma (svara) vienību. Faktiski, jebkuru preci iepērkot vairumā - pārdevējs vienmēr nosaka atlaides.

Mans priekšlikums ir ļoti vienkāršs. Vajadzētu noteikt atlaides fiziskām personām.

Piemēram šāda shēma:

- ja patērētājs izlieto mēnesī līdz 100 kW (kā tika minēts - 60% fizisko personu), tad viņš maksā Ls 0,071 par 1 kW. No 100kW līdz 200kW - 0,07. No 200 līdz 300 - 0,069. No 300 līdz 400 - 0,068. No 400 līdz 500 - 0,067. Un tā līdz zināmai robežai, piemēram - līdz 1500 kW, pēc kuras tarifs paliek nemainīgs. Te varbūt Latvenergo var atrunāties - būs ļoti sarežģīti to veikt. Nekādus sarežģijumus te neredzu. Ļoti vienkārši - ja klients norēķinās savlaicīgi - tas ir, kā noteikts - nākošajā mēnesī, tad atlaides stājas spēkā. Pretējā gadījumā - maksā pilnā apmērā maksimāli noteikto tarifu. Starp citu, tas arī disciplinētu maksājumu kavētājus, un Latvenergo nebūtu zaudētājs, bet tieši pretēji - ieguvējs.

Gribu piebilst - visos līmeņos tiek " bazūnēts", ka Latvija cenšas piekopt sociāli orientētu tirgus ekonomikas modeli. Bet dzīvē viss ir otrādi - tieši valstij piederošie uzņēmumi - monopoli, īsteno pretējo. Ņemsim kaut vai mēneša abonentu biļetes sabiedriskajā transportā - ja, tā saucamajos " okupācijas laikos", tiešām bija izdevīgi iegādāties mēneša (vai ilgāka perioda) biļetes, tad tagad - nu ne pavisam. Tiek rēķināts, ka cilvēks vismaz 2 reizes katru dienu izmanto sabiedrisko transportu. Bet ja viņš saslimst, un ir spiests gulēt mājās? Ko tad?

Tāpat tajos laikos bija arī ar elektroenerģijas tarifu (starp citu, šis nosacījums Krievijā tā arī ir spēkā līdz tagadnei) - ja cilvēks bija spiests izmantot elektroenerģiju elektriskā pavarda vai apkures izmantošanai, tad viņam bija 50% (!!!) atlaide par elektroenerģijas izmantošanu!

Tad kāda runa te ir par " sociāli orientētu ekonomiku", ja tieši valsts (pasvītroju - valstij piederošie) uzņēmumi piekopj pretējo?

Nav pievienota neviena atbilde.

Jaunākais forumā