Vai virs sulas ir atstaata pietiekoshi briiva telpa? Tas noziimee, nevajag mantu pieliet liidz kaklinjam. Vari vienkaarsi lieko nodzert un viss buus kaartiibaa. Putas pacelsies kadus 10cm un viss. Kas tev par sulu?
Ja upenju un nav skjaidiita tad nepaglaabsies, viss iznaaks araa....
jaaskajaida ar uudeni, liidz paliek mieriigs.
sula ir aabolu, briiva vieta varetu buut apmeeram nepilns litrs cik liela skaade vareetu buut no taa, ka burbuļaatoraa kaadu laiku nav uudens?
briivai vietai vajadzeetu buut ~1/3 no trauka tilpuma
vienu gadu bija liidziiga probleema, kad biju pieleejis par daudz.
vairaakas reizes izspieda korkji, jo bija "zheel" noliet. nenoruuga kaa naakas.
nolej nost un viss buus kaartiibaa.
Skaade vareetu rasties tikai tad, ja traukaa tiktu gaiss, bet, cik saprotu, tavaa gadiijumaa CO2 izpluust pietiekami intensiivi, lai par to nebuutu jaasatraucas.
bet tai briidi, kad noliesu lieko viina daudzumu gaiss tiks klaat 
Patiesiibaa gaisu drusku vajag, pavisam bez gaisa rauga seenes straadaat nevar, gaisa nedriikst buut par daudz. Shim noluukam viinu pat veelams shad tad paventileet, puushot gaisu cauri ar kaadu nebuut pumpi. Vispaar veelams kaut ko palasiit, internetaa literatuuras par sho teemu ir navalom, par provi, pats informaaciju smeelos no vinum.narod.ru/.
Droshi lej nost, nekas nenotiks, ja vien uz vairaakaam dienaam bez korkja neatstaasi.
Funktieris ir taads - ja gaiss netiek klaat, esoshaas rauga shuunas vairaak nepaliek, bet tikai razjo smigu. Ja gaiss klaat tiek, rauga shuunas vairojas un beigaas tev buus pilns pods ar raugu;).
Ja ir daudz laika gaidiit, labaak, ka shuunas ir mazaak, beigaas taa vai taa izdariis savu darbu, ja grib dzert peec paaris meeneshiem, vajag traucinju saakumaa speciaali tureet valjaa, lai vairaak buutu straadnieku.
Aabolu viins ilgi jaatur, liidz tas kjuust iisti garshiigs. Atraak sanaak jaanjogas, peec taam upenes.
Es speciaali gaisu klaat nelaizju. Gaiss manupraat pietiekoshi ir pashaa sulaa, cukuruudenii, kuru veelaak lej vairaakaas reizees klaat un ventileejas pietiekoshi taa manta visas darbiibas veicot.
Ka jau teicu, ja par daudz gaisa, viss paliek par raugu - garsho peec rauga...
daži ļaiži mani sabaidiija ar to, ka ja tiek klaat gaiss var sanaakt etiķis
Man vienmeer sanaaca viins. Inteersanti, kaa etikjis sanaak, speciaali?
Etikjis var sanaakt tad, ja izejmateriaals paaraak ilgi bijis kontaktaa ar gaisu - tad var saakties etikjskaabaa ruugshana. Ja sulu izspiezh no svaigiem augljiem un tuuliit salej traukos, tad tam nevajadzeetu notikt.
man staastiija, ka etikjis rodas, ja viins tiek raudzeets gaismaa. tjipa saules iedarbiiba ...
pats vienmeer esmu viina raudzeejamo trauku apklaajis, taapeec neesmu paarbaudiijis shiis teorijas patiesumu
pec teorijas, etikjskaba rugshana notiek attiecigo bakteriju klatbutnee (nokaujot rauga shuunas)
es raugu vispaar nelieku... ruugshanas procesa izraisiishanai lieku klaat roziines! nekaada rauga garsha nav noveerota! viins dzidrs un garshiigs!
taisu 50/50 jaanjogas/upenes.
> mani sabaidiija ar to, ka ja tiek klaat gaiss var sanaakt etiķis
tikai tad ja ilgstoshi staavees valjaa...
A kaadam ir pieredze ar viinogu viina raudzeeshanu? Bija te sasaakts, jamais kaadu laiku ruuga un tad apstaajaas, taa arii neatsaaka ruugt.
Kaapeec tas taa vareeja notikt? Trauku neviens virinaajis netika...
tad, kad paarstaaj burbuljot, jaaber kaut nedaudz cukurs klaat... un veel, iespeejams, pasaakumam bija paaraak veesi, normaali buutu kaadi 20 graadi telpaa ruugshanas procesaa...
andris, gatavojis arii no viinogaam
It kaa istabaa tika dariits, lauku maajaa, tur apkure protams mazliet svaarstaas...
Par cukuru - paldies par padomu, ideja viena taatad jau ir 
BTW - maajas priekshaa viinogas shogad saaugushas uhtii ku daudz. Jaakjeraas kkaad lasiit buus...
vislabaak viinogas jau laikam lasiit peec pirmaas salnas - tad vinjas kljuust saldaakas... un veel - visu muuzju tas viins neburbuljos, es laikam kaut kaadas triis reizes piebeeru to cukuru, peec tam vairs nee, process beidzaas un sapildiijaam pudelees.
Viins teoreetiski nevar noruugt stipraaks par kaadiem 16 graadiem, pie shaadas koncentraacijas rauga shuunas nospraagst savos izkaarniijumos (t. i alkoholaa
)
Taa ka var buut, ka aktiivaas ruugshanas (fermentaacijas) periods vienkaarshi ir beidzies. Var meegjinaat kaut kaa pameeriit to alkohola saturu, ieksh senukai spirtometru nopirku, bet nezinu, cik vinjsh preciizs, jo praktiski meera tikai skjidruma bliivumu.
Apstaajas ja salst vai nav cukura ...
Man viinogas ir taadas paskaabas ...
Var likt klaat cukuru ...
Pieriigaa viinogulaaji gan tika novaakti pirms 2 nedeeljaam.
Un sulaa, jo nav iisti kas ar to viinu lai njemas ...
Viinogu viinam cukuru klaat neliek, visa ruugshana notiek tikai ar dabiigo viinogu cukuru. Vieniigais muusu viinogaas cukura vareetu buut mazaak. Augusta beigaas biju ekskursijaa pa Austrijas viina laukiem, tur arii vinjiem viinogas taadas paskaabas likaas.
Maziтр video vоna raudzзtвjiem...: o)
video.bigmir.net/show/2...