Kaa iziret beninjus?

Sveiki,

Sveicu visus ar saulaino _pavasara_ dienu: )

Man ir jautajums cilvekiem, kas ir pieredzejusi iziireesanaa. Ir beninji, kurus es gribetu iziret uz ilgaku laiku. Lai tur dzivotu, pasham irniekam ir jamaina vai kapitali jaremontee jumts. Esmu izdomajis, ka gribetu no potenciala beninju iziretaja ires tiesibu maksu, kas butu kadi 100 Ls/par m2. Un, protams, pec tam sanemt ikmenesa ires maksu. Par sho tad ari man ir jautajums - ja beninji tiek izireti, teeiksim, uz 25 gadiem, kads ir tipiskais ires maksas lielums, kas tiek rakstits ligumaa? Vai tas ir fikseets, vai ari tam ir lauts mainities - tieksim, attieciba pret minimalo algu, iztikas minimumu vai citiem ekonomiskiem raditajiem? Un kadi ir tipiskie cipari?

Mans merkis - sanemt normalu, tirgus stavoklim atbilstosu summu: )

p. s. baninji ir 4. 5 metrus augsti un atrodas Matisa ielas rajonaa pie

Ziedonjdarza, 2-stavu muura majas beninji. Saulaina, klusa vieta, un blakus nav (un nebus) nevienas piecstavenes.

paldies,

Einars

Re: Kaa iziret beninjus?

Nu ma skjiet, ka parasti izveelas vienu maksaashanas veidu - vai nu iires tiesiibu paardoshanu, vai vienkaarshu iziireeshanu, kur tiek njemta ikmeenesha iires maksa. Nedomaaju, ka kaads gribees tev maksaata abas shiis summas. Mana draudzene nopirka iires tiesiibas uz 40 gadiem un kaa ikmeenesha maksaajumus vinja maksaa tikai komunaalo rekkjinu (kuraa protams jau ir iire) + protams elektriiba, gaaze, telefons. Citalieta, ja maaja pieder tev un tu nosaki iedziivotaaju iires maksu un vinji reekjinus maksaa tavaa kontaa!

M.

RE: Kaa iziret beninjus?

Inguna,

Paldies par hintu. Nu tur jau ta lieta, ka esmu majas ipasnieks un beninji kopa ar visu maju pieder man, tapec kaa lemshu taa buus: )

Tapec isti nesapratu tavu piebildi par " komunalo rekinu" . Acimredzot tava draudzene sobrid maksaa noteikto maksimumu (36 santimi/par kvadratmetru), ko ari uzskata par iiri? Mana gadijuma tie 36 santimi iet manaa kontaa, bet 36 sant. ir par maz, lai maju uzturetu kartiba.

Tapec ari pardot ires tiesibas vajag tapec, lai butu naudinja parejas majas daljas sakartosanai: )

Einars

Nu jaa, katrs jau no savas kolokolnas spriezh, bet nu teikt " Iedodiet man naudinju, lai es varu sakartot maaju, un tad es jums izireeshu un prasiishu veel naudinju" ir taads monkey stila bizness. Jaa, namiiipashniekam ir savas probleemas, bet nu tomeer. . . . . Pirms kaada laicina iegadiijaas nelaime noiireet no namiipahsnieka dziivokli, protams, ne jau pa RD noteikto cenu.

Un arii depoziitu (vai nosauciet kaa gribat) namiipashnieks veeleejaas.

Tikai atpakalj to veel liidz shim dabuujis neesmu. Ar taam iires tiesiibaam gan uzmaniigi. Savas iires tiesiibas var paardot taalaak, teiksmim, labiem draugiem 12 bernu cigaanu gimenei no Talsiem. . . . . Jo taas cilveeks IR

NOPIRCIS, taapeec labaak ar sho terminu opereet nevajadzetu.

Re[2]: Kaa iziret beninjus?

kaa organizee iires cenu naakotnee?

- nosaka cenu USD -- tas automaatiski atrisina probleemas ar visaadaam potenciaalaam lata inflaacijaam/devalvaacijaam un citiem stresiem.

" baks buus baks arii peec 20 gadiem" ;

- nosaka cenu LVL, kura reizi gadaa tiek indekseeta pec inflaacijas indeksa. t. i. ja buus hiperinflaacija, tu par savaam iires naudinjaam joprojaam sanjemsi to pashu veertiibu patiesajaa izteiksmee;

- nosaka cenu LVL, kura reizi gadaa tiek paarskatiita atkariibaa no

LVL: USD (vai jebkuras citas valuutas) kursa. peec buutiibas tas pats, kas noteikt apmaksu citaa valuutaa;

- fikseets pieauguma % reizi gadaa.

nepareizi:

- cena LVL, piesaistiita inflaacijai USD vai otraadi, cena USD, piesaistiita LVL inflaacijai, jo shiis divas lietas ir pilniigi nesaistiitas.

viltiibas:

- liigumaa atrunaa, ka iziireetaajam IR TIESIIBAS izmainiit cenu atbilstoshi inflaacijas pieaugumam (kursa mainjaam, utml). triks sleepjas ieks taa, ka, ja, piemeeram, notiek deflaacija vai iziireetaajam nelabveeliigas kursa izmainjas shiis tiesiibas var neizmantot un cenu nesamazinaat. : )

par iires tiesiibaam.

tas taads sviestains dariijums, ne shis ne tas. es personiigi (un domaaju, ljoti liela dalja sapraatiigo pirceeju) taadu izveeleetos tikai tad, ja tas buutu galvastiesu izdeviigaaks par divaam " normaalajaam" alternatiivaam, t. i. iiri vai pirkumu. citiem vaardiem sakot, tas buutu neizdeviigs tev.

liidz ar to, labaak opredelis' -- un vai nu paardod tos beeninjus par normaalu cenu normaalam pirceejam ar kuru tad tev buus kopaa jaasadziivo visu muuzhu vai panjem krediitu, izremontee un iziiree par normaalu cenu. . .

k.

ps. a cik lieli tev tie beeninji, kaada maaja, kas ir paareejie iirnieki? tas viss patiesiibaa ietekmee tavas izredzes. . .

RE: Re[2]: Kaa iziret beninjus?

Sveiki,

Paldies par idejam! Tomer tam, ka bakss bus tads pats ari pec 20 gadiem es neticu - 11. septembris, Iraaka, u. t. t. . . ar ASV nav labi. Tapat ari inflacija nav raditajs.

Es te domaju par ko citu: sobrid es varu par iiri paprasiit X naudinjas, jo cilveki nav gatavi vairak maksat. Toties pec 20 gadiem normala ires maksa visapkart varetu but X*2 naudinjas, pateicoties dzives limenja augsanai (tam gan es ticu).

Un shis X*2 naudinjas es ari veletos sanemt, un to ari ierakstit ligumaa - bet arii taa, lai irniekam butu drosiba, ka es nepaprasisu vinjam X*10 naudinjas: )

Un par ires tiesibu pardosanu. . . piekriitu. Tas tads aizdomigs darijums, uz ko pats ari nelabprat piekristu: ) Tadel varbut pajautashu citadak - kada tagad ir tipiskaa cena, par kadu iziiree uz 10-20 gadiem beninjus?

Problema taa, ka pagaidam nevelos pardot beninjus ipasumaa, lai gan pilniba vel tadu iespeju izsledzis neesmu. Man nepatiik saistibas, ko tas uzliek man ka paareejaas majas daljas turetajam. Tapat arii, " dzivokla pardosana" manuprat ir pilnigi absurds darijums. Vienigais, ko patiesam var pardot, ir zeme vai maja kopa ar zemi. Parejie varianti ir tadi drusku jociigi. . .

EInars

Xavier,

Ligumu vajag noslegt normalu. Man pasham ir gadijies iireet par mani neapmierinosu summu, bet pec ligumaa noteiktaa minimala terminja - 1 gads, ligumaa noteiktaja proceduuraa - 1 bnridinajums menesis ieprieks, es izbeidzu ligumu, un viss bija kartiba. . .

Cita lieta, ja esi tur sainvestejis remontaa un tad peksnji vairak negribii tur dzivot. Tad ir smagak. Tas ir japaredz. Un ja saimnieks ietiepjas pie liguma grozijumiem, var tachu atrast ari citu dzivokli. . .

Taa jau ir, ja pats neuzmanisies, cits par tevi neparupesies. . .

Einars

> -----Original Message-----

> From: Aldis Behmanis [mailto: aldis¤itc.neonet.lv ]

> Sent: Thursday, February 20, 2003 8: 52 PM

> To: einars¤delfi.lv; utenis¤lists.delfi.lv

> Subject: Re: Kaa iziret beninjus?

>

>

> Sveix,

>

> Velviens hints tev no dziives!

> Nopeerku iires tiesiibas par summu X,

> ieguldu visu beeninju remontaa summy Y

> un katru meenesi maksaaju summu Z

>

> Summa X ir teiksim 5000USD

> Summa Y ir 30000USD

> Summa Z ir pofig kaada. . . .

>

> Pagaaja 3 gadi. Man apniki tu vai tavi beeninji vai

> dzeeraaji, kas churaa treptelpaa. Man ir logjiska veelme

> PAZUST no shejienes, bet johaidii! Man ir ieguldiiti 30000USD

> remontaa! Vai tu buusi gatavs garanteet ar savu iipashumu ka

> man peec 3 gadiem gadiijumaa, ja es eju prom tu man atdosi

> manus 30000USD, ko ieguldiju teiksim 1 meenesha laikaa? Jaa,

> jaa teiksi, ka tur tachu ir nolietojums. Jaa ir. Bet tas ir

> nesaliidzinaami mazs, un galu galaa es tachu maksaaju arii

> ikmeenesha iiri. Tad pasaki tagad, kaada velna peec, lai es

> to visu dariitu?

>

> Taa nav plika teoretizeeshana. Tas ir reaals dziives

> gadijums. Mani reaali interesee beeninju bija viens liidziigs

> variants. Saimneieks piekrita manaam prasiibaam tachu teica

> na nee, vinjsh nav gatavs garanteet man naudas atgriezshanu

> un ka vinjsh meklees kaadu, kursh ir ar mieru investeet BEZ

> garantijas. : ))) (lasi lohu ar daudz naudas)

>

> Ar cienju,

> Aldis Behmanis

Aldi,

Tas ir 100% atkarigs no liguma. Tev vel acimredzami ir paveicies ar saimnieku, kurs godig pateica, ka nevelas garanteet - vareja tachu smaukties: ) Un tavas tiesibas protams ir izveleties labaku variantu.

Bet padomaa no 2. puses: Iziret dzivokli par 1 Ls/metraa (piemeram) vinsh var diezgan vienkarsi, gribetaju daudz. Bet iziret to pashu dzivokli, ar palietotu remontu, kadam par 3 Ls/metraa jau ir krietni grutak. A tos 3

Ls/metraa vinjam ir jadabuu, jo vinsh tev ir izmaksajis krietnu kompensaciju par remontu, un tagad palicis ar tuksu dzivokli, kas nes zaudejumus.

Einars

Re[4]: Kaa iziret beninjus?

> Paldies par idejam! Tomer tam, ka bakss bus tads pats ari pec 20 gadiem

> es neticu - 11. septembris, Iraaka, u. t. t. . . ar ASV nav labi. Tapat ari

> inflacija nav raditajs.

nu taa jau tikai taada ideja. . vari tikpat labi piesaistiit piemeeram zelta cenai par unci.

> Es te domaju par ko citu: sobrid es varu par iiri paprasiit X naudinjas,

> jo cilveki nav gatavi vairak maksat. Toties pec 20 gadiem normala ires

> maksa visapkart varetu but X*2 naudinjas, pateicoties dzives limenja

> augsanai (tam gan es ticu).

> Un shis X*2 naudinjas es ari veletos sanemt, un to ari ierakstit ligumaa

> - bet arii taa, lai irniekam butu drosiba, ka es nepaprasisu vinjam X*10

> naudinjas: ) nu luuk -- tieshi sho izaugsmi arii ljoti labi raksturo inflaacija: P bet ja veelies, vari, protams piesaistiit videejajai statistiskajai darba algai, iekszemes kopprodukta izaugsmei utml ekonomikas labklaajiibas raadiitaajam. galvenais paarliecinaat iirnieku, ka tas buus labi: ) protams, ka ir liigumi, kur cena vienkaarshi tiek reizi gadaa par jaunu paarrunaata, bet tas straadaa tikai taadaa gadiijumaa, ja iirniekam nav nekas jaaremontee un vinsh atnaak uz visu gatavu, jo preteejaa gadiijumaa, vins saguldiis baigaas naudas, izremontees un peec tam maajas saimnieks vares sho mieriigi shantazeet. . . taa saciit shitaadu labu iipasumu tik leeti es tev vairs iziireet nevaru; ) starp citu par sho teemu ir ljoti interesanta ekonomikas teorija (agency theory), kas pieraada tieshi to pashu, proti -- investeet vajaga tam, kuram pieder iipashums, preteejaa gadiijumaa radiisies " uphold problem" . vot tak vot.

> Un par ires tiesibu pardosanu. . . piekriitu. Tas tads aizdomigs darijums,

> uz ko pats ari nelabprat piekristu: ) Tadel varbut pajautashu citadak -

> kada tagad ir tipiskaa cena, par kadu iziiree uz 10-20 gadiem beninjus?

taada pati kaa atbilstosham dziivoklim, taapeec arii jautaaju, cik lieli tev tie beeninji ir, kaada maaja, utml. neremonteetu 2-istabu dziivokli (normaalaa vetaa) shobriid vat noiireet par ~100Ls/m. taada pati cena buus arii identiska izmeera beeninjiem. . . driizaak pat zemaaka, jo tur jaaiegulda lielaaka nauda remontaa. nu bet vispaar iires cenas grozaas diapazonaa no Ls60 liidz Ls600 un vairaak. . . : )

> Problema taa, ka pagaidam nevelos pardot beninjus ipasumaa, lai gan

> pilniba vel tadu iespeju izsledzis neesmu. Man nepatiik saistibas, ko

> tas uzliek man ka paareejaas majas daljas turetajam. Tapat arii,

> " dzivokla pardosana" manuprat ir pilnigi absurds darijums. Vienigais, ko

> patiesam var pardot, ir zeme vai maja kopa ar zemi. Parejie varianti ir

> tadi drusku jociigi. . .

nu kaa -- maajas dalja, kopaa ar atbilstoshaam domaajaam daljaam zemes.

kas gan tur absurds? iirei arii ir savi chakari ar regulaaro iipasuma apsaimniekosanu, utml. visaam attieciibaam ar komunaalo pakalpojumu sniedzeejiem.

Re[2]: Kaa iziret beninjus?

> Pagaaja 3 gadi. Man apniki tu vai tavi beeninji vai

> dzeeraaji, kas churaa treptelpaa. Man ir logjiska veelme

> PAZUST no shejienes, bet johaidii! Man ir ieguldiiti 30000USD

> remontaa! Vai tu buusi gatavs garanteet ar savu iipashumu ka

> man peec 3 gadiem gadiijumaa, ja es eju prom tu man atdosi

Nu nav tik traki, pret sho risku var nodroshinaaties laujot iirniekam nodot savu iipashumu apaksnomaa.

t. i. es esmu sainvesteejis X un Y un peec 3 gadiem man tas iipasums ir apnicis. tad man ir jaatrod cit iirnieks, kursh buutu gatavs pikot manu (mazo) iiri + manu investiiciju amortizaaciju, kam kopsumma vajdzeetu sanaakt mazaak par standarta iires cenu nek. iip. tirguu, preteejaa gadiijumaa es jau saakotneeji esmu nosleedzis sliktu liigumu un pats esmu vainiigs, ka esmu paarmaksaajis.

protams, tas vienalga nemaina manu paarlieciibu, ka iires tiesiibu paardoshana liecina par nepareizu iipashuma apsaimniekoshanu un ir akcepteejams dariijums tikai izteikti izdeviigos gadiijumos. . .

jo (variants #1) paardodot iires tiesiibas saimnieks man saka -- taa veciit. man naudas nav. tu tagad man samaksaasi un pats skaisti izremonteesi MANU namiipasumu. un es tavu naudu arii sainvesteeshu savaa namiipashumaa, bet (to es skalji nesaku) protams ne jau tava iipasuma uzlabosanaa, bet paareejo dziivoklju, lai vareetu arii no vinjiem kaast kaadu naudinju. . .

vai (variants #2) es esmu slikti apsaimniekojis savu namiipasumu un esmu paraados liidz ausiim. tavu naudinju es uzreiz aizripinaashu whatever virzienaa, un njemot veeraa, ka es jau esmu ziepees varbuut maajas iipasnieks ar laiku shaa vai taa nomainiisies un var gadiities, ka tas viirs meeginaas tevi ar visu tavu ilgterminja liigumu (par zemo iires maksu) izseedinaat uz ielas, piemeeram, ziemaa veicot apkures trubu nomainju utml. . .

> Ligumu vajag noslegt normalu. Man pasham ir gadijies iireet par mani

> neapmierinosu summu, bet pec ligumaa noteiktaa minimala terminja - 1

> gads, ligumaa noteiktaja proceduuraa - 1 bnridinajums menesis ieprieks,

> es izbeidzu ligumu, un viss bija kartiba. . .

Iegraabos ar relatiivi pilniigi normaalu liigumu, turklat no savas puses maksimaali pildiiju visas saistiibas. Probleemas rodas tad, ja otra liigumsleedzeeja puse uzskata, ka taas vieniigais pienaakums un tiesiibas ir sanjemt naudu. Jau nelaagu nojauzdams, vienkarshi saaku nemaksat iiri, japiebilst gan, ka namiipahsniecei bija stilins reekinus piesuutiit ar kaadu

4 meeneshu noveeloshanos.

>

> Cita lieta, ja esi tur sainvestejis remontaa un tad peksnji vairak

> negribii tur dzivot. Tad ir smagak. Tas ir japaredz.

Tas jau arii tika paredzeets, bet kaapeec gan man buutu kapitaali jaaremontee ne-savs iipashums? Pie kapitalas remonteeshanas es sheit pieskaitu lietas, bez kuraam telpas dziivoshanai nav piemerotas, piem, pilnu elektroinstalacijas nomainju, nevis taapeec, ka vecaa nepatiik, bet gan taapec, ka ir tiktaal sapuvusi, ka jebkuraa briidi var taa buuda nosvilt?

Taisnibu sakot, man palika iespaids, ka iziireetaajam pasham ar beeniniem viss nav pareizaa kaartiibaa, jo naacaas uzklausiit visabsurdaakaas pretenzijas. Piemeeram, kaapnu telpaa atrastas shlirces. Ka tik nav narkomaani. Un meegini tu jukusham apeleet pie veselaa sapraata, ka, ja tik tieshaam es izmantotu taadas shlirces, tad dariitu to savaa dziivoklii un nevis kaapnju telpaa. Visaugstaakaa pilotaazha bija iesniegums policijai par iipashuma bojaashanu (izrautas durvju enges), un man bija jaaiet uz iecirkni skaidroties, ka noraadiitajaa datumaa vispaar nebiju maajaas. . . Tici man, jebkuraa gadiijumaa nepatiikams pasaakums.

Un ja saimnieks

> ietiepjas pie liguma grozijumiem, var tachu atrast ari citu dzivokli. . .

Bet tici man, jebkura paarvaakshanaas ir process, kas prasa laiku un lidzekljus, un vispaar kjeepiigs. Protams, ka no mineetaas vietas naacaas glaabties ar beegshanu.

> Taa jau ir, ja pats neuzmanisies, cits par tevi neparupesies. . .

Nekad neesmu uzskatiijis, ka kaadam buutu jaruupeejas, tachu saskarshanaas ar klaju cuuciibu, vai varbuut arii gariigu kaiti vienkarshi reizeem iesaakumaa izraisa nelielu apjukumu. . . .

Xav

Jaunākais forumā